We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Lees hieronder welke diensten Medisch Centrum De Linden biedt naast de reguliere huisartsenzorg.
Vragen rond het levenseinde
Het wordt steeds duidelijker dat wij zelf medeverantwoordelijk zijn voor de loop van ons leven. Hierbij kan het zinvol zijn om op tijd na te denken over wat u wel en wat u niet wilt in geval het leven een onverwachte wending neemt ten aanzien van uw gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om uw wensen over zorg en levenseinde op tijd duidelijk te maken bij uw naasten, uw huisarts en eventueel uw behandelend specialist. U kunt bijvoorbeeld uw wensen rondom wel of niet reanimeren en euthanasie vastleggen. Het is ook mogelijk om uw wensen vast te leggen over levensverlengende zorg zoals bijvoorbeeld een opname op de Intensive Care en de keuze om u wel of niet te beademen.
Om u te helpen bij deze vragen en beslissingen kunt u een aantal websites met extra informatie bezoeken. Deze websites vindt u onderaan deze pagina. Daarnaast is het belangrijk om de daad bij het woord te voegen: bespreek uw overwegingen met uw naasten en uw arts. En laat dit waar mogelijk vastleggen.
Orgaandonatie
Daarnaast willen we de mogelijkheid tot orgaandonatie ook graag onder uw aandacht brengen. Tot op hoge leeftijd kunnen organen (hoornvlies, huid) bruikbaar zijn. Door uw organen na uw overlijden te doneren kunt u andere mensen helpen. U kunt dit vastleggen in het Donorregister. U vindt meer informatie over donorregistratie op de site van het Donorregister.
Wat moet u regelen?
Als u weet wat u wilt, of als u twijfelt en het nog eens wilt bespreken, kunt u een afspraak maken met uw arts. Als u al een keuze heeft gemaakt kunt u onderaan deze pagina wilsverklaringen downloaden en invullen. Deze kunt u vervolgens uitprinten en meebrengen bij het bezoek aan uw arts. Uw arts bewaart uw gegevens in uw dossier zodat hij of zij deze gegevens heeft op het moment dat het nodig is. Als u vragen heeft over reanimatie, euthanasie of behandelverbod dan kunt u dit ook met uw arts bespreken. Wilsverklaringen dienen elke vijf jaar opnieuw te worden ondertekend. In geval van dementie moet dit jaarlijks gebeuren.
Extra informatie
Wilt u graag hulp bij uw keuze? Dan kunt u deze keuzehulp van Thuisarts.nl gebruiken.
Wilsverklaringen
In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker. Deelname aan een bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Heeft u klachten? Neem dan altijd contact op met uw huisarts en wacht niet op het bevolkingsonderzoek.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (cervix uitstrijkje)
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Daarom nodigen we deze vrouwen iedere vijf jaar uit voor een bevolkingsonderzoek. Na ontvangst van de uitnodiging maakt u een afspraak voor een dag dat u niet ongesteld bent. Bij ons in de praktijk is het gebruikelijk dat de assistente het uitstrijkje maakt. U mag natuurlijk aangeven wanneer u liever heeft dat de huisarts het uitstrijkje maakt (bijvoorbeeld als er bijkomende klachten zijn).
Thuisarts.nl biedt meer informatie over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Vrouwen worden vanaf hun 50e tot en met hun 75e tweejaarlijks opgeroepen voor een mammografie (röntgenfoto van de borsten). De oproepen lopen via de GGD en krijgt u thuisgestuurd. Indien de foto uitwijst dat er verder onderzoek moet plaatsvinden ontvangt u (en de huisarts) hiervan bericht. De huisarts kijkt dan samen met u wat er verder gebeuren moet.
Thuisarts.nl biedt meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt aangeboden door de overheid aan mensen van 55 tot en met 75 jaar. Het onderzoek gebeurt met een ontlastingtest. U krijgt het testpakket thuisgestuurd. In een antwoordenvelop stuurt u een buisje met wat ontlasting op. Uw ontlasting wordt onderzocht in een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting zit. Als er bloed in uw ontlasting wordt gevonden is er verder onderzoek nodig. Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar.
Thuisarts.nl biedt meer informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.
Bevolkingsonderzoek Zuid
De organisatie die de bevolkingsonderzoeken uitvoert is Bevolkingsonderzoek Zuid. Dit is een screeningsorganisatie die in opdracht van het RIVM de bevolkingsonderzoeken borst-, baarmoederhals- en darmkanker organiseert in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing.
Hieronder vindt u links naar meer informatie over de bevolkingsonderzoeken op de website van Bevolkingsonderzoek Nederland:
Verdachte plek of moedervlek? Check dan uw huid met de SkinVision-app op uw smartphone.
Wist u dat één op de vijf mensen in Nederland huidkanker krijgt? Dat zijn meer dan 70.000 gevallen van huidkanker per jaar. Een snelle en effectieve behandeling is vaak goed mogelijk als de ziekte op tijd wordt ontdekt.
Het is vaak moeilijk te beoordelen wanneer het in zulke gevallen nodig is naar een arts te gaan. SkinVision kan u hierbij helpen. Met de app kunt u regelmatig uw huid controleren en krijgt u direct advies. Daarna kunt u indien nodig meteen een afspraak bij de huisarts inplannen via MijnGezondheid.net of de MedGemak-app. U kunt er ook voor kiezen om het verslag van SkinVision via MijnGezondheid.net/MedGemak naar uw huisarts te versturen. Uw huisarts zal de foto dan beoordelen en u informeren via een reactie op uw bericht.
Verzekerd bij CZ, VGZ, Just, OHRA of Nationale-Nederlanden?
Dan kunt u gratis gebruik maken van de app. Voer bij het aanmaken van uw account het relatienummer van uw zorgverzekering of uw burgerservicenummer (BSN) in om gebruik te maken van dit aanbod.
Vergoed uw verzekering SkinVision nog niet?
Gebruik dan de QR-code onder onderstaande uitleg. U krijgt dan 84% korting op een SkinVision-jaarabonnement.
Hoe werkt het?
Onderstaande plaatjes leggen de werking van de SkinVision-app uit.
84% korting op jaarabonnement
Met de QR-code hiernaast kunt u de SkinVision-app downloaden. Hiermee krijgt u 84% korting; u betaalt dan slechts € 8,00 (in plaats van het reguliere € 49,99) voor een SkinVision-jaarabonnement.
CooL
Het programma Coaching op Leefstijl (CooL) is een Geïntegreerde LeefstijlInterventie (GLI) die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen. De leefstijlcoach begeleidt deelnemers tijdens het programma naar een gezonder leven. Het programma bestaat uit advies en begeleiding op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en (leefstijl)gedrag. Het is gericht op langetermijngedragsverandering bij mensen met (een hoog risico op) een chronische aandoening. Het programma kent naast een intake en een aantal groepsbijeenkomsten ook individuele consulten en evaluatiegesprekken. Het programma bestaat uit een basisprogramma (12 maanden) en een optioneel onderhoudsprogramma (12 maanden).
Waarom is het noodzakelijk?
Studies laten zien dat de leefstijlcoach een belangrijke rol kan vervullen als verbindend element in de keten ten aanzien van de aanpak van obesitas in Nederland. De leefstijlcoach kan deelnemers laagdrempelig begeleiden naar duurzame gedragsverandering en professionals in het zorgdomein en het publieke domein met elkaar verbinden.
Deelnemers blijken na deelname aan het CooL-programma meer te bewegen, minder te zitten en ze zijn gezonder gaan eten. Extrinsieke motivatie is verminderd en intrinsieke motivatie ten aanzien van gezonder voedings- en beweeggedrag is versterkt. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen bij de deelnemers.
Wat is onze rol?
Onze huisartsen en/of praktijkondersteuners kunnen u als patiënt zowel binnen als buiten een zorgprogramma verwijzen naar een leefstijlcoach. Deze leefstijlcoach stemt met de praktijk af op welke wijze deelnemers geworven worden.
Vergoeding
De GLI is per 1 januari 2019 in het basispakket opgenomen. Dit betekent dat patiënten die voldoen aan de criteria gratis kunnen deelnemen aan het CooL-programma.
In onderstaande video leert u meer over de GLI.
Coronaklachten verschillen per persoon. Er zijn mensen die niet of bijna niet ziek zijn geworden. Andere hebben milde of ernstige klachten. Ook wanneer u een lichte infectie heeft doorgemaakt kunt u lang last blijven houden van klachten. Het kan enkele weken tot drie maanden duren voor iemand weer beter is. Helaas houden sommige mensen ook na die drie maanden klachten, zoals bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.
De meest voorkomende langdurige klachten:
Wanneer u last heeft van deze langdurige klachten of graag uw gezondheid wilt optimaliseren na een doorgemaakte infectie vinden wij het belangrijk dat u de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Met de informatie op deze pagina willen wij u daarbij op weg helpen. Heeft u na het lezen van deze informatie vragen of behoefte aan meer duidelijkheid over uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts of praktijkondersteuner.
Coronaplein - Longfonds
Dit is een platform voor mensen met klachten na corona. Heeft u klachten? Bent op zoek naar advies over herstel, wilt u lotgenotencontact of uw ervaringen delen? Dan kunt u terecht op deze website van Longfonds Nederland.
C-Support
Een platform dat wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en patiënten met langdurige klachten na corona de weg wijst. U krijgt daar informatie, advies en ondersteuning op het gebied van gezondheid, (psycho)sociaal en werk & inkomen.
Multidisciplinaire revalidatieprogramma's
Body Care Verbeek - Son en Breugel
Binnen ons revalidatieprogramma werken we samen met de diëtist en logopedist. Indien nodig en vaak op aanvraag kan ook een psychologisch traject gestart worden. Bij ons revalideren patiënten variërend van herstel na IC-opname tot mensen die thuis ziek zijn geweest. De fysieke toestand van mensen varieert en dient erg rustig worden opgebouwd en in kaart te worden gebracht. Een ergotherapeut kan hierbij ook een uitkomst zijn. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.
Fysio de Meijerij - Sint-Oedenrode
Binnen gezondheidscentrum de Meierij hebben we een speciaal multidisciplinair covid-revalidatieteam opgezet. Dit team bestaat uit de longtherapeuten van Fysiotherapie de Meierij, Dietistenpraktijk Suzanne Bekkers, Oefentherapie de Meierij, Ergotherapie van Dam, TRIAS psychologie en logopedie Schijndel. Door binnen dit team de laatste inzichten betreft de covid-revalidatie te delen wordt er volgens de nieuwste ontwikkelingen gewerkt.
De revalidatie wordt in beginsel gestart voor drie maanden. Bij aanvang, na zes weken en bij drie maanden worden spierkracht, conditie en vermoeidheid gemeten. Op die manier wordt de voortgang inzichtelijk gemaakt. Door tijdig in het revalidatieproces de therapie bij te schaven kan er op eigen niveau gestreefd worden naar een goed herstel! Naast de kracht- en conditietrainingen worden ademhalings- en ontspanningsoefeningen geven en is er lotgenotencontact. Neem gerust contact met ons op wanneer u vragen heeft over ons programma.
Fysiotherapie
Fysiosport Son en Fysiotherapie van Gerven bieden fysiotherapeutische behandelingen, waarbij indien nodig de expertise van andere hulpverleners ingeschakeld kan worden.
Lichaamsgerichte therapie
Als lichaamsgericht therapeut werkt Yvonne de Brouwer onder de naam De Protter aan het verminderen van stressklachten, trauma’s en angsten die zijn ontstaan rondom de ziekte en de ervaringen. De therapie is gericht op inzicht krijgen in de energiehuishouding en grenzen, lichaamsbeleving en lichaamsbewustzijn en daarnaast is er aandacht voor het verminderen van de overprikkeling van het overactieve zenuwstelsel.
Haptonomie
Marie-Louise van Heist biedt hulp in het omgaan met de restklachten van covid. Zo leert u omgaan met de klachten, leert u voelen waar uw grenzen liggen, en leert u beter te luisteren naar uw lichaam.
eHealth
Wilt u lekker de in uw vel zitten, beter slapen, meer kunnen ontspannen of uw gezondheid en welzijn verbeteren? Dat kan met behulp van eHealth! Thuis een digitale behandelmodule volgen op het moment dat het u uitkomt? Medisch Centrum De Linden biedt de mogelijkheid om zelf met een digitale behandelmodule uw gezondheid te bevorderen. Bespreek samen met de huisarts of uw praktijkondersteuner wat de mogelijkheden zijn en start met de digitale behandeling die bij u past.
Psychologische zorg
Heeft u last van depressieve klachten, angst, herbelevingen of andere psychische klachten die zijn ontstaan na het doormaken van covid? Praat dan eens met uw huisarts zodat er bekeken kan worden welke psychosociale ondersteuning of psychologische hulp ingezet kan worden.
WMO
Wanneer u bepaalde beperkingen hebt waardoor u niet meer goed kunt deelnemen aan de samenleving, dan heeft u misschien recht op een WMO-voorziening.
LEVgroep
Zorgt u voor een familielid, vriend(in), kennis of buur met een chronische ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek? Dan bent u mantelzorger en kunt u voor advies en ondersteuning terecht bij LEV.
In de praktijk worden enkele kleine chirurgische ingrepen gedaan, zoals het verwijderen van moedervlekken, vetbultjes, wratten, et cetera. Ook behandelen we ingegroeide teennagels.
Voordat de ingreep kan plaatsvinden moet het eerst door de huisarts beoordeeld worden, waarna u een afspraak kunt maken.
Een huisarts mag geen verklaring afgeven voor zijn of haar eigen patiënten. Als een instantie - denk bijvoorbeeld aan een reisbureau, school of werkgever - een verklaring wenst, moet deze instantie zelf een onafhankelijke arts inschakelen. Volgens de 'Richtlijnen inzake het omgaan met medische gegevens, uitgegeven door de KNMG, is de behandelend arts niet de aangewezen persoon om schriftelijk of mondeling geneeskundige verklaringen af te geven omtrent gezondheid, ziekte, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid, toewijzing van voorzieningen, reisannuleringen et cetera van zijn/haar patiënt.
Ook verklaringen omtrent spreekuurbezoek en informatie over uw persoonlijke eigenschappen of omstandigheden mogen in dit kader evenmin door de behandelend arts worden verstrekt. Als de instelling - die een verklaring nodig acht - geen genoegen kan nemen met uw verklaring als patiënt, dan dienen zij zelf een onafhankelijke arts aan te wijzen. Dit vanwege de door alle betrokkenen noodzakelijk geachte objectiviteit.
De behandelend arts kent meestal de criteria niet die moeten worden gehanteerd om tot een juiste afweging te komen. Terwijl deze afweging wel nodig is om het doel te kunnen beoordelen, waarvoor de geneeskundige verklaring wordt gevraagd. De behandelend arts heeft een bijzondere vertrouwensrelatie met u als patiënt. Het geven van een oordeel in een geneeskundige verklaring zou deze vertrouwensrelatie zou kunnen schaden, zeker indien het oordeel niet gunstig zou zijn voor de aanspraken van u als patiënt.
Voor de volgende onderzoeken kunt u ook bij ons terecht:
Bloed prikken
Voor bloedafname kunt u op werkdagen terecht bij de regionale bloedafnamedienst in ons pand aan het 17 Septemberplein in Son. Bloedafname is alleen mogelijk op afspraak. U kunt zelf een afspraak maken via www.diagnostiekvooru.nl of door te bellen naar +31 88 214 11 49.
Urine-onderzoek
Als u klachten bij het plassen of in de onderbuik heeft en bijvoorbeeld denkt aan een blaasontsteking, dan kunt u in de ochtend uw urine afleveren op de praktijk voor verder onderzoek. Deze urine moet dan bij voorkeur voor 10:00 uur ingeleverd zijn zodat we, indien nodig, na een eerste oriënterende check-up nog verder onderzoek kunnen inzetten (een zogenaamde dipslide). Het is van belang dat u niet direct de eerste straal opvangt, maar eerst wat urine weg laat lopen voordat u de resterende urine in een schoon potje opvangt (een zogenaamde 'gewassen plas'). Breng de urine bij voorkeur binnen twee uur naar de praktijk. Als dit niet mogelijk is kunt u de urine maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.
24-uurs bloeddrukmeting
De praktijk heeft de beschikking over een geavanceerd apparaat waarmee gedurende 24 uur de bloeddruk kan worden gemeten. Deze vorm van bloeddrukmeting wordt als de meest betrouwbare meetmethode voor de bloeddruk in de huisartsenpraktijk beschouwd. Het is gebleken dat de bloeddruk op het spreekuur bij de arts vaak hoger is dan thuis. De meetapparatuur is bijzonder betrouwbaar. De assistente sluit de apparatuur aan om deze de volgende dag weer af te koppelen en door de computer uit te laten lezen.
ECG/hartfilmpje
Bij hartklachten kan door middel van een hartfilmpje op de praktijk gezien worden of er zuurstoftekort bij de hartspier is, hoe het hartritme is en of de hartspier verdikt is.
Longfunctietest
Met een spirometer op de praktijk worden blaaskracht en andere kenmerken van uw ademhaling gemeten. Uw blaasgegevens worden opgeslagen in een computer en kunnen op een grafiek worden uitgeprint. De spirometer meet de maximale hoeveelheid lucht die u kunt in- of uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.
Doppler
De dopplermeting is bedoeld om te bepalen in hoeverre de patiënt een bloedvatvernauwing heeft. Met name de bloeddoorstroming naar de benen kan er goed mee worden bepaald.
CRP-bloedtest
Voor onderzoek naar een acute ontsteking, bijvoorbeeld bij blindedarm- of bronchitis/longontsteking, worden de CRP-testen op de praktijk gedaan.
Heeft u het gevoel vaak te moeten plassen? Of verliest u urine bij bijvoorbeeld hoesten, lachen of sporten? U bent niet de enige, één op de drie vrouwen heeft hier last van. Gelukkig is urineverlies meestal goed te behandelen.
Met URinControl kunt u zelf aan de slag met een trainingsprogramma op maat. Dit speciale programma is ontwikkeld door UMC Groningen en is gratis te gebruiken. URinControl bevat oefeningen om te de aandrang te verlengen en een programma om uw bekkenbodemspieren sterker te maken.
Merkt u geen verbetering na acht weken oefenen? Neem dan contact op met uw huisarts. U kunt ook hulp vragen van een bekkenfysiotherapeut. Daarvoor is geen verwijzing nodig.
Onderstaande video's bieden meer informatie over een tweetal apps die URinControl heeft ontwikkeld, één voor vrouwen, en één voor mannen.
URinControl voor vrouwen
URinControl voor mannen
Mogelijk is uw gezondheid en welzijn op dit moment niet zoals u graag zou willen...
Wij nodigen u uit om gratis deel te nemen aan een inloopgroep (kan zowel fysiek als online) over verschillende thema's volgens de principes van Positieve Gezondheid.
egenwoordig kijken we breder naar gezondheid. Gezondheid is meer dan niet ziek zijn en mensen zijn meer dan wat ze mankeren. Als we focussen op ziekte dan gaat alle aandacht uit naar klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen of weg kunnen krijgen.
Positieve Gezondheid
Positieve Gezondheid is een beweging die is gestart door huisarts Machteld Huber. Zij kijkt vanuit een bredere filosofie. Mensen hebben het in zich om zich aan te passen aan dingen die in hun leven veranderen en zijn in staat om een leven te leiden dat betekenis voor hen heeft!
Er zijn zes verschillende bijeenkomsten om uw welzijn te vergroten. De bijeenkomsten zijn geschikt voor iedereen die zelf aan de slag wil met het bevorderen van zijn of haar welzijn, bijvoorbeeld bij een chronische ziekte of probleem. Deze zes bijeenkomsten kunnen ook interessant zijn voor jongvolwassenen die op zoek zijn naar een prettiger leven. Zie de informatiefolder hieronder. Inschrijven voor een cursus kan via de website van DSP.
Informatiefolder inloopgroepen Positieve Gezondheid
Onderstaande video geeft een goed beeld van wat Positieve Gezondheid voor u kan doen.
Kijk voor meer informatie en het invullen van uw persoonlijke spinnenweb op de website Mijn Positieve Gezondheid.
In onze praktijk kunt u terecht voor Rijbewijskeuring B. De kosten voor deze keuring bedragen € 80,00 en worden meestal niet vergoed door de zorgverzekering.
Denkt u dat u misschien een soa heeft? Blijf er dan niet mee rondlopen maar laat u testen om het zeker te weten.
Een goede reden om te laten testen kan zijn:
Via MijnGezondheid.net of de MedGemak app kunt u een afspraak maken bij uw huisarts. Samen wordt er gekeken welke soa's onderzocht moeten worden. De afspraak bij de huisarts wordt vergoedt vanuit de basisverzekering. De kosten van de soa-test vallen onder uw eigen risico.
U kunt er ook voor kiezen om online een anonieme soa-test te kopen via Testalize.me. Via deze website is het alleen mogelijk om onderzoek te doen naar Chlamydia, Gonorroe en Mycoplasma. De testen van Testalize.me zijn net zo betrouwbaar als een test via de huisarts. Wilt u een test bestellen? Maak dan gebruik van de testwijzer.
Thuisarts.nl biedt ook meer informatie over het testen op een soa.
Reizigersvaccinaties
Huisarts Bollen en huisarts de Groot mogen voor hun eigen patiënten reizigersvaccinatie-advies geven; zij hebben hier een speciale opleiding voor afgerond. Patiënten van dokter Panhuizen en Van Galen en van dokter Eshuis kunnen voor vaccinatie-advies een afspraak maken bij GGD Brabant-Zuidoost.
U kunt de GGD bellen op +31 88 003 15 00 (op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur), maar u kunt ook contact opnemen via de website.
Griepvaccinaties
Alle mensen van 60 jaar en ouder komen in aanmerking voor een griepprik. Dat geldt ook voor mensen onder de 60 jaar met een hart-, long- of suikerziekte, nierpatiënten en mensen met minder afweer. Bij hen kan griep ernstige gevolgen hebben. Als u tot één van deze groepen behoort, is het voor u belangrijk een griepprik te halen.
Let wel, een griepprik helpt alléén tegen griep veroorzaakt door het influenzavirus. Iedereen die voor de griepprik in aanmerking komt krijgt in de tweede helft van oktober een oproep thuis gestuurd. Als u in aanmerking komt voor de griepprik en op 15 oktober nog geen oproep hebt gehad, neem dan in de eerste week van november contact op met de assistente. Indien u niet behoort tot één van de hierboven genoemde groepen en toch een griepprik wilt, komen de kosten voor uw eigen rekening.
Op de website van het RIVM vindt u nog veel meer informatie over de griepprik.
Een wrat is een woekering van de huid veroorzaakt door een virus. Wratten komen het meest voor bij kinderen en voornamelijk op handen en voeten. Voordat de assistente de wratten aanstipt met vloeibaar stikstof is het de bedoeling dat de wratten worden beoordeeld. Daarom wordt geadviseerd altijd eerst een afspraak te maken bij de huisarts.
Als de arts voorstelt om de wrat(ten) aan te stippen kunt u hiervoor een afspraak maken bij de assistente. Voetwratten worden soms voorbehandeld (met eeltpleisters of salicylzuurzalf) om de behandeling met stikstof te vergemakkelijken. Het is trouwens niet altijd noodzakelijk om wratten te behandelen. Vaak gaan ze na verloop van tijd uit zichzelf weg.