We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.
Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!
Iedere dag neemt u duizenden beslissingen die invloed hebben op uw gezondheid. Over wat u eet, hoe laat u naar bed gaat, hoe veel u beweegt en hoe u met uw ziekte omgaat. Veel van deze beslissingen neemt u onbewust, zonder erbij na te denken. U kunt leren om zich bewust te worden van wat u nu goed en minder goed doet. En u informeren over wat u anders zou kunnen doen om zich nog beter te voelen. Op die manier wordt u zelfredzaam en krijgt u meer regie over uw gezondheid.
Onderstaande vragen helpen om meer regie over uw gezondheid te krijgen. Beantwoord deze, zodat u weet beter wat voor u belangrijk is in uw leven. Dit versoepelt het gesprek met uw zorgverlener en mensen om u heen, en het helpt u in het maken van keuzes. Zodat u de zorg krijgt die bij uw leven NU past.
Zie ook de website Mijn Positieve Gezondheid:
Samen met uw huisarts of praktijkondersteuner kunt u bepalen welke zorg het beste bij u past. Samen beslissen gaat beter als u zelf de regie neemt. Bedenk al vóór uw afspraak wat u aan uw zorgverlener wilt vertellen en vragen. Bijvoorbeeld:
Deze vragen nodigen uw zorgverlener uit goede informatie te geven en een open gesprek met u te voeren. Samen met hem of haar kunt u vervolgens beslissen welk vervolgstappen het beste bij u passen. U maakt zo een goed geïnformeerde keuze, en dat maakt de kans van slagen het grootst.
Meer tips en ervaringen van andere patiënten leest u op de website ‘Begin een goed gesprek – Samen beslissen’.
Praten met mensen die dezelfde aandoening hebben, kan u helpen om er grip op te krijgen. Van lotgenoten kunt u veel leren over gezond leven, regie nemen en over goed omgaan met uw aandoening, zorgverleners en omgeving. Lotgenotencontact kent verschillende vormen:
Online
In een online community (forum, Facebookgroep) delen lotgenoten tips en ervaringen. Ga in gesprek met anderen op de online community van Harteraad, het DiabetesTrefpunt of Je Leefstijl als Medicijn:
In de buurt
Patiëntenverenigingen organiseren lotgenotencontact en informatiebijeenkomsten in het hele land. Kijk op de website van ZelfhulpNetwerk en ontdek waar en wanneer er bij u in de regio bijeenkomsten zijn.
Steeds meer zaken kunt u thuis regelen of inzien. Denk aan het betalingsverkeer dat u thuis doet of via uw telefoon, of de vakantie die u thuis boekt. Ook in de zorg maken we gebruik van de mogelijkheid om u minder vaak fysiek op de praktijk te hoeven zien. Dat noemen we Zorg op afstand. Als u minder op de praktijk hoeft te komen, is dat is fijn voor u én voor ons. Door digitale zorg kunt u makkelijker contact met ons leggen, vragen stellen, een afspraak maken, uw dossier inzien of een herhaalrecept aanvragen. En u hoeft niet altijd meer naar onze praktijk te komen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook zelf thuis uw gezondheid meten (zie 'Zelf meten' verderop deze pagina) en deze gegevens met ons delen. Zo hebben u en wij een veel actueler beeld van uw gezondheid.
Ook zult u vaker, in plaats van een fysiek consult, een telefonisch of beeldbelconsult hebben met de huisarts of praktijkondersteuner. Het helpt ons om u zorg te verlenen op het moment dat u dat nodig hebt. En het geeft ons ruimte om betere zorg te verlenen. Als we elkaar fysiek moeten zien, dan zijn we er voor u. Lees meer over online zorg op de website van DigitaalDichtbij:
Door thuismetingen te doen kunt u meer inzicht krijgen in bloedglucosewaardes, bloeddruk of andere waarden. Het kan interessant zijn om te onderzoeken onder welke omstandigheden waardes hoger of lager zijn. Ook is het mogelijk om minder vaak naar de praktijk te komen wanneer u zelf meet en deze waardes met uw zorgverlener communiceert.
U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. Op het schermpje van de bloedsuikermeter verschijnt een getal, dit is uw bloedsuikerwaarde in mmol/l.
Met uw praktijkondersteuner bespreekt u hoe vaak u meet, welke waardes voor u normaal zijn en wanneer en op welke wijze u contact kan opnemen over de uitslagen. De persoonlijke afspraken, die u samen met uw praktijkondersteuner maakt, kunt u terug vinden in uw dossier op MijnGezondheid.net. Op de website van Apotheek.nl vindt u een filmpje over hoe u uw bloedsuiker moet meten. Voor verdere informatie over het thuismeten van uw bloedsuiker kunt u kijken op Thuisarts.nl.
Stem met uw zorgverlener af welke wijze van registreren en delen van uw thuismetingen handig is. Hieronder enkele formulieren (inclusief instructies) die u hiervoor kunt gebruiken:
Eén maal per drie maanden zelf bloedsuiker meten
Bijhouden van 4- of 7-punts curve
U kunt deze formulieren naar uw zorgverlener verzenden als bijlage bij een bericht via MijnGezondheid.net, afgeven bij de praktijk of meenemen naar de praktijkondersteuner of huisarts bij uw consult.
Het heeft veel voordelen om zelf thuis de bloeddruk te meten, met name als u bekend bent met een hoge bloeddruk en daarvoor gecontroleerd of behandeld wordt. Uit onderzoek blijkt dat thuismetingen betrouwbaarder zijn dan de momentopname in de spreekkamer. Hierdoor kan worden voorkomen dat u (wellicht ten onrechte) extra behandeling/medicatie voor de bloeddruk krijgt. Door uitvoering van thuismetingen heeft u meer eigen regie over uw gezondheid. Daarnaast kan is het mogelijk dat u minder vaak op controle hoeft te komen bij uw huisarts of praktijkondersteuner.
Zie deze link voor meer informatie over het meten van de bloeddruk thuis.
Behalve de bloeddruk zegt ook uw hartslag iets over de gezondheid van uw hart en bloedvaten. De hartslag kan per moment wat verschillen. Soms is de hartslag wat hoger of slaat het hart een keer over. Dat is meestal onschuldig. Wanneer u vaker een hoge of overslaande hartslag heeft is het echter belangrijk dat u dit met de huisarts bespreekt. Door de hartslag te meten kunt u eventuele hartritmestoornissen tijdig opsporen en hier zo nodig ook iets aan doen. U kunt zelf de hartslag meten door de pols te voelen OF door gebruik te maken van een bloeddrukmeter met ‘onregelmatigheidsdetectie’. In de handleiding van uw meter kunt u zien of en op welke manier uw bloeddrukmeter onregelmatigheid kan opsporen.
Klik HIER meer informatie over het meten van de hartslag.
Onderstaand vindt u een formulier waarop u de waarden van uw bloeddruk kunt invullen. Wij adviseren u om 1 keer per 3 maanden gedurende enkele dagen de bloeddruk thuis te meten. U kunt deze lijst naar ons verzenden als bijlage via bericht op ons patiënten portaal MGn, afgeven bij de praktijk of meenemen naar de praktijkondersteuner of huisarts bij uw controle. Stem met uw zorgverlener af welke wijze van registreren en delen van uw thuismetingen passend is.
De website van Thuisarts.nl biedt u meer informatie over het meten van de bloeddruk thuis. U kunt ook onderstaand filmpje van de Hartstichting bekijken, waarin wordt uitgelegd hoe u uw bloeddruk thuis kunt meten.